El carrer de l’Era del Castell de Talamanca acull des del 26 de març del 2011 un Memorial de guerra en record dels fets de la batalla de Talamanca i tots aquells que hi van participar. Es tracta d’una escultura i una placa commemorativa on es pot llegir «13 d’agost de 1714 – Batalla de Talamanca / En memòria d’aquells que van lluitar en defensa de les Llibertats de Catalunya». El monument és d’acer i va ser obra de Jaume Soldevila, mentre que la placa de bronze fou elaborada per Mar Hernàndez Pongiluppi i Enric Passolas i donada per la Universitat de Barcelona pel Departament de Didàctica del Patrimoni.

És en aquest espai on cada 13 d’agost el municipi celebra un acte en memòria de la Batalla i els seus protagonistes, que implica tots els veïns del poble i les principals autoritats catalanes.

Just davant del monument hi ha un mirador extraordinari que ofereix una visió panoràmica completa dels terrenys on es va produir la batalla. Les vistes són magnífiques i, gràcies a l’estació didàctica sobre la batalla i la Guerra de Successió que hi ha instal·lada, es poden distingir perfectament les zones que ocupaven cada un dels exèrcits, l’espai on tingueren lloc la majoria dels combats i la casa de Mussarra, que era el quarter general dels borbònics.